NL | FR | EN

Behandelingen / Lipofilling(vetinjectie-liquid facelift)

Lipofilling (vetinjectie, liquid facelilft)

Bij lipofilling worden eigen vetcellen gebruikt om rimpels op te vullen of om volume te creëren. Het vet dat van billen of buik werd weggezogen, wordt gebruikt om bijvoorbeeld rimpels in het gelaat op te vullen of om de lippen meer volume te geven. De combinatie van een facelift met lipofilling kan ook het verschil maken tussen een geslaagde facelift en een facelift met buitengewone spectaculaire resultaten.

Welke zones komen in aanmerking voor lipofilling?

Welke zones komen in aanmerking voor lipofilling?
Injectie van eigen lichaamsvet heeft vele toepassingen. Lipofilling geeft mooie resultaten bij:

  • Het opvullen van de nasolabiale plooi (diepe plooi tussen neus en mond) en fronsrimpels (aanvulling bij een botoxbehandeling)
  • Het opvullen van groeven onder de ogen (aanvulling bij een botox-behandeling)
  • Het volume geven van ingevallen wangen
  • Het accentueren van de jukbeenderen
  • Het opvullen van dunne lippen (lipvergroting)

Eventueel kan ook eigen vet worden gebruikt voor een subtiele borstvergroting. Het gebruik van borstimplantaten blijft wel de standaard en geeft uiteindelijk ook de mooiste resultaten. Voor het wegwerken van kleine volumeverschillen tussen borsten kan lipofilling ook een oplossing zijn.

Hoe gebeurt een lipofilling?

Met dunne naalden wordt vet weggezogen rond de navel, uit de billen of uit de binnenzijde van de knie met behulp van een kleine liposuctie.

Het opgezogen vetweefsel wordt vervolgens gecentrifugeerd zodat alleen de zuivere vetcellen overblijven. Daarna worden de zuivere vetcellen met een fijne naald ingespoten op de plaatsen die om opvulling vragen.

Meestal wordt er meer vet ingespoten (overcorrectie) dan nodig. Een deel van het vet dat ingespoten wordt, verteert immers spontaan. Het resultaat van een lipofilling is blijvend. Soms kan na 2 jaar wel een kleine éénmalige bijkomende touch up nodig zijn.

Voordelen van een lipofilling?

Lipofilling heeft veel voordelen. Zo is het resultaat blijvend, dit in tegenstelling met de klassieke rimpelvullers waarvan het effect ongeveer een jaar zichtbaar blijft.

Een ander voordeel van lipofilling is de goedkope, onuitputtelijke bron: het eigen lichaam. Er kan gemakkelijk 10 tot 40 cc ingespoten worden. Zoveel volume inspuiten van een klassieke filler zoals hyaluronzuur is onmogelijk omwille van de kostprijs.

Injecties met eigen vetcellen geven ook nooit allergische reacties.

Ten slotte geeft het injecteren van eigen vetcellen nieuwe energie aan de huid. Vetcellen zitten immers vol vitaliserende stoffen of groeifactoren. Deze cellen zorgen voor een instant boost op de plaatsen waar ze ingespoten worden. Deze eigenschap kan je opmerken aan de bovenliggende huid. De huid ziet er jonger uit en de huidstructuur verbetert.

Litteken

Aangezien het vet wordt ingespoten met kleine naalden zijn geen littekens achteraf.

Verdoving

Een lipofilling gebeurt onder lokale verdoving. Aan zenuwachtige patiënten wordt een kortwerkend kalmerend medicijn toegediend. Deze sedatie kan in verscheidene gradaties, tot en met een slaaproesje. In elk geval is een klassieke narcose met intubatie niet nodig.
Daardoor is de patiënt na de ingreep veel fitter, zonder de nare bijwerkingen van een narcose. Een overnachting in de kliniek is daardoor ook overbodig.

Herstel

Na een lipofilling kan de behandelde zone blauw verkleuren en opzwellen. De zwelling en de blauwe plekken verdwijnen na ongeveer een week. Met make up kan u snel weer uw sociale leven opnemen.

Na de ingreep heeft u weinig of geen pijn. Eventuele pijn kan bestreden worden met klassieke pijnstillers zoals paracetemol of ibuprofen.

We raden u aan om na de behandeling niet plat te liggen en zware inspanningen te vermijden. 24 uur na uw lipoflilling kan u op uw gezicht opnieuw uw verzorgingscrème aanbrengen.

Het gebruik van ijsfricties tegen de zwelling en crèmes tegen blauwe plekken is weinig efficiënt, maar wel onschadelijk. Let wel op om de ijscompressen niet rechtstreeks op de huid te leggen om vriesletsels te voorkomen.

Mogelijke risico’s en complicaties

Een lipofilling is een heel veilige ingreep waarvoor bijna iedereen in aanmerking komt.

Voorzorgen en veiligheid

Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door professioneel personeel.

Hoewel een lipofilling meestal onder lokale verdoving gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist die begeleid wordt door één of twee gediplomeerde verpleegkundigen. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor de patiënt.

De bijkomende plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken.

Uw ingreep wordt uitgevoerd in strikt steriele omstandigheden. Tijdens de ingreep dienen wij u ook een licht antibioticum toe.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Ook wanneer u rookt of diabetes hebt, moet u dit aan uw plastisch chirurg melden.

Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel gsm-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.

Aanverwante onderwerpen

facelift
halslift
ooglidcorrectie
botox
rimpelvullers
peeling

Contact

Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels
Gendarmeriestraat 65
B-1800 Vilvoorde
België
T: +32 (0)2 257 59 74

A.Z. Lokeren
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
België
+32 (0)9 340 85 30